Premis

Premi Climent Mur per a Miquel-Lluís Muntané

Una de les singularitats de Miquel-Lluís Muntané és que no opta mai personalment a cap premi. El premi que va rebre el 10 de novembre del 2007 a Santa Coloma de Gramenet, però, no representa cap transgressió del celibat que s’ha autoimposat com a concursant, perquè es tracta d’un guardó a “bones persones triades per col·lectius”.

Presentada, doncs, la seva candidatura per un grup d’amics i col·laboradors i aprovada, juntament amb nou més, pel jurat dels premis Climent Mur, va rebre el guardó a l’Auditori de Can Roig i Torres, un dels nous equipaments culturals de què gaudeix Santa Coloma de Gramenet, en el marc d’una cerimònia emotiva acompanyada d’un bon espectacle musical, que van omplir el local de gom a gom.

Ja és curiós que Miquel-Lluís Muntané sigui premiat públicament no pas per la seva literatura potent, ni tampoc per la seva notable activitat política, sinó per la seva potser menys coneguda públicament acció cívica, sobretot en el camp de l’associacionisme cultural.

Al darrere d’aquests premis, hi ha una entitat que pot ser qualificada amb els dos adjectius que ja hem fet servir: singular i curiosa. Es tracta de l’Àrea Cultural Oriol, que treballa a Santa Coloma de Gramenet des del 1980, quan va ser creada, segons paraules de la pròpia entitat, per un ampli grup d’homes i de dones sensibles a la cultura, els drets de les persones i la vida mateixa.

Ras i curt: l’Àrea Cultural Oriol i, particularment, els premis Climent Mur es dediquen a promoure i a premiar la bondat. De forma desacomplexada. En una societat com la nostra, en una època com la nostra, un àmbit dedicat seriosament al conreu de la bondat, la veritat és que fa una mica de vergonya. Vergonya no pas de l’Àrea Cultural Oriol, sinó de la nostra societat i de la nostra època, que s’avergonyeixen de la proclamació pública de la bondat.

Certament, Miquel-Lluís Muntané no és només una bona persona. Socialment parlant, és, primer de tot, un bon escriptor. I també un militant polític i cultural valuós. Però els atzars de la vida i l’afecte d’una colla de persones constituïda en grup d’amics i col·laboradors de Miquel-Lluís Muntané han fet que rebi aquest premi singular atorgat, a més, no pas a cap de les dues ciutats que emmarquen la seva biografia (Barcelona i Esplugues de Llobregat), sinó a una tercera ciutat, Santa Coloma de Gramenet.

Joan Tudela (periodista)